فرمانده کل قوا در ابتدای سخنان خود به اهمیت موضوع امنیت برای هر جامعه و وظیفه مهم نیروهای مسلح برای تأمین امنیت اشاره کردند و افزودند: اگر در جامعه ای امنیت نباشد، امکان فعالیت های اقتصادی، علمی و تحقیقاتی و کارهای فکری و فرهنگی وجود نخواهد داشت، بنابراین حفظ امنیت یک وظیفه فوق العاده با ارزش است که باید قدر آن دانسته شود.
ایشان بزرگترین لطمه به یک کشور را سلب امنیت آن دانستند و با اشاره به برنامه ریزی دشمنان برای آشوب و سلبِ امنیت برخی کشورهای منطقه، گفتند: عامل این خباثتها و کینهورزیهای خطرناک، شناختهشده هستند و در پشت این قضایا، آمریکا و سرویس های اطلاعاتی غربی با پشتوانه پول برخی کشورهای مرتجع منطقه قرار دارند.
رهبر انقلاب اسلامی خطاب به دلسوزان عراق و لبنان تأکید کردند: اولویت اصلی، علاج ناامنی است و مردم این کشورها نیز متوجه باشند که دشمن بهدنبال برهم زدن ساختارهای قانونی و ایجاد خلأ در این کشورها است و تنها راه رسیدن مردم به مطالبات بر حقی که دارند، پیگیری آنها در چارچوب ساختارهای قانونی است.
حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کردند: دشمنان چنین فکرهایی را برای کشور عزیز ایران هم داشتند اما خوشبختانه ملت هوشیارانه و بهموقع به میدان آمد و نیروهای مسلح نیز آماده بودند و آن توطئه خنثی شد.
فرمانده کل قوا در ادامه به تفاوت طبیعت ارتشهای قدرتهای استکباری با ارتش جمهوری اسلامی پرداختند و گفتند: مسئولیت اصلی ارتشهای قدرتهای استکباری تجاوز، غصب و ضربه زدن به کشورهای دیگر است اما در فلسفه و منطق نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، ضمن آنکه دفاع در جای خود محکم و قدرتمندانه وجود دارد اما تجاوز ابداً جایگاهی ندارد.
ایشان به برخی از جنایات ارتشهای انگلیس، فرانسه و آمریکا در یکصدسال اخیر، در شبه قاره هند، شرق و غرب آسیا، و شمال و مرکز آفریقا اشاره کردند و افزودند: مشکل اصلی این ارتشها، تکیه آنها به نظام های استکباری است و بر همین اساس است که ما همواره بر لزوم تکیه ارکان و عناصر مختلف نظام بر قرآن و اسلام تأکید میکنیم.
حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: نظام اسلامی، نیروهای مسلح خود را اعم از ارتش، سپاه، بسیج و نیروی انتظامی مورد ارج قرار می دهد و آنها جزو عناصر مؤثر و مهمِ نظام اسلامی هستند.
رهبر انقلاب اسلامی، جانفشانی در همه میدان ها و سرافرازی در همه امتحان های چهل سال گذشته را از دیگر خصوصیات و ویژگی های ارتش جمهوری اسلامی برشمردند و افزودند: تعداد بسیاری از عناصر با ایمان ارتش همچون شهیدان صیاد شیرازی، ستاری، بابایی، فلاحی و فکوری و همچنین مرحوم ظهیرنژاد و مرحوم سلیمی به استقبال نظام جمهوری اسلامی آمدند و خیل عظیم ارتش را بهدنبال خود آوردند.
فرمانده کل قوا یکی از عرصه های سرافرازی ارتش را پشتیبانی از جبهه مقاومت در سال های اخیر دانستند و خاطر نشان کردند: این نقش آفرینی مهم در آینده و در وقت خودش اعلام خواهد شد.
ایشان تحول در سازماندهی و در تاکتیک های عملیاتی و در فکر و فرهنگ و جهتگیریها را از دیگر ویژگی های بارز ارتش جمهوری اسلامی خواندند و سپس در خصوص وظایف آینده نیروهای مسلح از جمله ارتش، نکاتی را بیان کردند.
رهبر انقلاب اسلامی به تبیین مختصات یک ملت آزاده پرداختند و گفتند: ملتی که آزادانه اراده، و آزادانه عمل کند و منافع حقیقی خود را بهدرستی تشخیص دهد و با استقلال، اراده و عمل، آن منافع را تامین کند، یک ملت آزاده است.
حضرت آیت الله خامنه ای یکی دیگر از مختصات ملت آزاده را «تأثیر نپذیرفتن از تخریب محاسباتی دشمن» خواندند و افزودند: یکی از برنامه های دشمن، تغییر محاسبات مسئولان و مؤثران فکری و همچنین آحاد مردم است تا منافع حقیقی و ملی خود را نتوانند بهدرستی تشخیص دهند.
ایشان با تأکید براینکه تخریب محاسباتی مسئولان و مردم، همچون وارد کردن بدافزار به یک سیسستم رایانه ای و دستکاری اطلاعات و وارد کردن اطلاعات غلط است، خاطرنشان کردند: گاهی اوقات دشمن در رایانه عمومی مدیریت یک کشور و در اندیشه و محاسبات آنها اثر میگذارد اما یک ملت آزاده هیچگاه از این اقدام تأثیر نمی پذیرد و شجاعانه بهدنبال منافع ملی خود می رود.
رهبر انقلاب اسلامی لازمه تأثیر نپذیرفتن از تخریب محاسباتی دشمن را «بصیرت» دانستند و تأکید کردند: اگر چشم باز و هوشیاری نباشد، نه می توان منافع حقیقی و راه رسیدن به آن را تشخیص داد و نه می توان فردی را که باید این بار بزرگ را بهدوش بکشد، بهدرستی شناخت.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه اگر این مختصات وجود داشته باشد، ملت به نتایج مطلوبی خواهد رسید، گفتند: همه آحاد مردم بهویژه نیروهای مسلح باید احساس تکلیف کنند و مراقب باشند که دشمن در محاسبات فکری آنان تأثیرگذار نشود.
ایشان سپس در جمعبندی مباحث مطرح شده چند نکته را بیان کردند: ۱- به دشمن نباید اعتماد کرد و نباید به او خوشبینی ساده لوحانه داشت. ۲- نباید لحظه ای از تحرکات دشمن چشم برداشت و غافل شد. ۳- نباید دشمن را ناتوان و حقیر شمرد، بلکه باید آن را در اندازههای خود شناخت و برای مقابله آماده بود. ۴- نباید به پیروزیها غرّه شد، چرا که یک لحظه غفلت می تواند همانند جنگ احد، پیروزی را تبدیل به شکست کند حتی با حضور پیامبر(ص) در میدان.
رهبر انقلاب اسلامی، «ایمان، مجاهدت، تلاش مستمر، وحدت و همافزایی و مشغول نشدن به سرگرمی های حقیر دنیوی» را از جمله عوامل پیروزی و حفظ آن برشمردند و گفتند: اگر این عوامل حفظ نشوند، پیروزی ها از دست خواهند رفت.
فرمانده کل قوا در خصوص حفظ عوامل پیروزی یک مأموریت ویژه برای نیروهای مسلح بیان کردند و افزودند: نیروهای مسلح باید مراقب فتنه باشند و آرایش و آمادگی های لازم را برای مقابله با فتنه داشته باشند، زیرا طبق فرموده خداوند متعال در قرآن، فتنه از کشتار و قتل نیز بدتر است.
رهبر انقلاب اسلامی «حفظ امید به آینده» و «اطمینان به تحقق وعده های الهی» را دو عامل مهم برای مقابله با توطئهها برشمردند و گفتند: امروز به لطف خداوند و به کوری چشم دشمنان، جوانان کشور سرشار از امید هستند و تحقق وعده های الهی را که شاید تصور آنها در گذشته دشوار بود، اکنون در مقابل چشمان خود می بینیم.
حضرت آیت الله خامنه ای شکستهای پی در پی رژیم صهیونیستی در مقابل جوانان مؤمن حزبالله و جوانان با همت فلسطینی در جنگ های ۳۳ روزه، ۲۲ روزه و ۷ روزه را نمونههای عینی از تحقق وعده های الهی برشمردند و افزودند: ناکامی استکبار در منطقه غرب آسیا، با وجود هزینه های گزاف و اعتراف خودشان به این شکست، از دیگر نمونه های تحقق وعدههای الهی است.
ایشان در پایان سخنان خود تأکید کردند: به لطف خداوند، راهپیمایی های بازگشت در غزه، روزی به بازگشت فلسطینی ها به سرزمین خودشان منجر خواهد شد.
دشمن عقل
امام علی علیه السلام :
اَلْهَوى عَدُوُّ الْعَقْلِ؛
هواى نفس، دشمن خرد است.
شرح غرر: ج1، ص68